Як вибрати вікна?

Зовнішня безпека Вашого житла напряму залежить від якості дверей та вікон, поняття якості є відносним. Купуючи якусь річ, ми завжди хочемо, щоб вона була якісною та прослужила протягом тривалого часу. Не завжди можна оцінити якість з першого погляду, особливо якщо товар є специфічним, а ми не є спеціалістом у данній сфері. Так трапляється при купівлі металопластикових вікон. Всі вони є майже одинаковими на вигляд: складаються із пластикового профілю, прозорого скла, металевих елементів закривання та відкривання, гумових вставок. Однак якість таких комплектуючих є різною і при першому контакті невідчутною. Лише після тривалого користування можна зрозуміти – якісне вікно ти придбав чи ні. Також на якість виробу впливають умови, в яких його виготовили та змонтували.

Зазвичай купуючи вікна люди в першу чергу звертають увагу на більш економні варіанти, нехтуючи питанням якості, адже всі продавці в один голос запевняють, що саме їх продукція є найякіснішою. У цій статті ми розповімо які існують вимоги до виробництва вікон, а також норми та правила їх монтажу.

Виробники під час виготовлення вікон керуються Державними стандартами України (ДСТУ) та Державними будівельними нормами (ДБН). Комплектуючі, які використовуються, також мають свої ДСТУ та Санітарно-епідеміологічні вимоги. Органи із сертифікації, акредитовані Держспоживстандартом України, після ряду випробувань та досліджень роблять оцінку надійності окремих зразків і при відмінних показниках надають сертифікат якості. Наявність даних сертифікатів у виробника – перше, на що варто звернути увагу клієнту.

Міцність зварних швів

Однією із головних вимог є міцність зварних швів на кутах вікна. Це перевіряється шляхом значного навантаження на них. При недостатній міцності шва вікно може втратити свою цілісність, з’являться тріщини. Здебільшого при появі тріщин виробник повинен переробити або замінити вікно, адже такий дефект є наслідком недотримання вимог у процесі виробництва. Для міцності зварного шва у дверних конструкціях повинні використовуватись спеціальні з’єднувачі, які збільшують площу зварки та з’єднують армування в єдину міцну конструкцію.

Енергозберігаючі властивості вікна

Вікно повинне запобігати втраті тепла, яке виробляється у приміщенні. Держава переймається витратами на енергоресурси, тому останні зміни ДБН стосувалися, зокрема підвищення вимог до теплозбереження вікон та дверей. Вся територія України розділена на кліматичні зони, в яких значення супротиву теплопередачі вікон у житлових приміщеннях має складати 0,75м2 0С/Вт для І кліматичної зони та для ІІ 0,6м2 0С/Вт.  Тому виробники пропонують задля збереження тепла замість звичайних вікон виеористовувати енергозберігаюче скло  – скло зі спеціальним покриттям, що селективно відбиває інфрачервоні промені (довгохвильову область спектра випромінювання), які переносять тепло. Оскільки покриття складається з дуже тонких шарів, напилених на поверхню скла, те енергозберігаюче скло свою прозорість до видимого світла змінює незначно. Енергозберігаючі склопакети відбивають інфрачервоне (теплове) випромінювання назад у приміщення.

Вимоги до звукоізоляції

Вікна повинні мати звукоізоляційні властивості, які залежать від району розташування будинку. Мінімальний показник звукоізоляції складає 30дБ. У районах із значним шумовим навантаженням повинні використо­вуватись вікна із підвищеним шумозахистом (встановлювати товстіше скло, збільшувати кількість камер у склопакеті або ПВХ-профілю).

Вогнестійкість вікон

Вогнестійкість вікон грає неймовірно важливу роль. Адже металопластикові конструкції з вбудованими склопакетами використовуються на поточний момент в якості різноманітних перегородок, стійок і т.п. Як правило, звичайне скло при прямому впливі вогню починає активно деформуватися і руйнуватися. Конструкція сучасних склопакетів покликана активно боротися з цим процесом тому окремі виробники дають додаткові пропозиції по класу вогнестійкості.

Вимоги до фурнітури та ущільнення

Віконні стулки та замикаючі прилади повинні витримувати визначені статичні та ударні навантаження, пробивні удари – визначеної ваги. У закритому положенні вікна не повинні пропускати вологу та повітря. Для цього використовується фурнітура із притягуванням стулки по всьому периметру та ущільнювач. Ущільнювач повинен бути гнучким та не менше 2-х контурів. Кількість контурів ущільнення залежить від профільної системи. Елітні ПВХ-профілі мають 3-х контурне ущільнення. Для виведення вологи, яка виникає при відкритій стулці на нижній внутрішній частині коробки, в ній робляться отвори. Їх кількість залежить від ширини вікна.

Використання інертного газу

Для покращення теплоізоляції у склопакет може закачуватись інертний газ, об’єм заповнення яким становить 95%. Газ повинен відповідати ДСТУ за своїм складом та чистотою. Зазвичай використовується аргон, рідше – криптон. У нелабораторних умовах перевірити наявність газу або те, який саме газ у склопакеті, неможливо, тому клієнта можуть ввести в оману, видаючи звичайні вироби за кращі.

Клас ПВХ-профілю

ПВХ-профіль відповідно до ДСТУ поділяється на клас А та клас Б. В основу цієї класифікації покладено товщину лицьової стінки профілю. Для класу А вона повинна бути не менше 2,8мм, для класу Б – не менше 2,5мм.

Захист від грабіжників

Зломостійкість повинна бути обов’язково врахована при покупці вікон, адже більшість грабіжників проникають в будинок через вікно, після чого злодій забирає все, це тільки питання часу. І тому важлива кожна хвилина, яку забезпечить надійність вікна. Доведено, що після кількох невдалих спроб, злодій відмовляється від такого ризикованого вчинку. Тому поліція радить купувати вікна з високим класом зломостійкості.

Монтаж вікна

Монтаж вікна також має свої вимоги. Визначені можливі матеріали, які можуть використовуватись у монтажі та правильне розміщення точок кріплення віконних конструкцій до проєму. Сам монтаж не можна проводити при температурі менше -15 С. Монтаж вікон повинен здійснюватись на спеціальні металеві пластини, використання тонких профілів, деревяних підставок забороняється. При використанні недозволених засобів для герметизації монтажних швів та невідповідності схемі кріплення в місцях між вікном та стіною може виникати протяг або пліснява.

Теплий монтаж вікон

Використання віконних паронепроникних стрічок — це єдиний дієвий метод захисту шару поліуретанової піни від проникнення вологи та холодного повітря з навколишнього середовища. Тільки сухий шар піни має відповідні теплоізоляційні та акустичні параметри. Такий монтаж надає міцну та ефективну герметизацію місця установки вікон в отворі відповідно до загальних принципів : «герметичніше всередині, ніж зовні».

Документи та гарантійне зобов’язання

У ДСТУ зазначається необхідність видачі Паспорту на виріб. У Паспорті прописуються комплектуючі, які використані у вікні, технічні показники вікна, інструкція з експлуатації. Зазвичай виробники паспорт на виріб не видають, тобто порушують умови ДСТУ. Компанії, які надають тривалу гарантію, здебільшого підтверджують її паспортом.
Кожен виробник вікон, склопакетів, ПВХ-профілю повинен надавати гарантійні зобов’язання.

Наші менеджери допоможуть підібрати вам продукцію, яка задовільнить ваші потреби. Телефонуйте або завітайтедо до нас за адресою вказаною в контактах сайту.